Pályázatok

Napelemes rendszer telepítése a Farkas Kft. részére

A projekt összköltsége: 25.939.200 Ft

A támogatás összege: 14.266.560 Ft

A támogatás mértéke: 55%

A Farkas Szerelvénygyártó Kft. 2020.06.16-án támogatói döntésben részesült a GINOP-4.1.4-19-2020-00826 azonosítószámú projekt keretében, ahol 14,26 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A fejlesztés megvalósítására Csornán kerül sor.

Jelen projektünk célja, hogy egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozásunk rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését. Az új energiarendszer mind az egyes elemeit, mind az egész rendszert tekintve a kor legmagasabb szintű lehetőségeit, elvárásait tükrözi. Olyan rendszer kerül telepítésre, amely hosszútávon megbízható, korszerű és a környezethez legjobban illeszkedő technológiát tartalmaz.

A beruházás eredményeként egy 92,8 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre, amelynek műszaki paraméterei a következők:

 • JA Solar 400 Wp monokristályos napelem
 • egységteljesítmény: 400 Wp
 • napelemek száma: 232 db
 • inverterek típusa:
  • 1 db Huawei SUN2000-30KLT
  • 1 db Huawei SUN2000-8KLT
  • 1 db Huawei SUN2000-4KLT
  • 1 db Huawei SUN2000-20KLT
  • 1 db Huawei SUN2000-17KLT

A projekt hatására jelentős lesz az üvegházhatású gázok éves csökkenésének aránya a fejlesztés előtti kibocsátáshoz képest. Egyúttal a napelemes rendszer éves primer energia megtakarításából származó előnyökhöz jut a vállalkozás. A fejlesztés eredményeként a cég szeretne hozzájárulni egy fenntarthatóbb jövő eléréséhez. A pályázat fizikai befejezésére 2022.09.26. napjáig kerül sor.


Kedvezményezett neve: Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A fejlesztés tárgya: Innovatív fémmegmunkáló gyártóeszközök beszerzése, a munkavállalók informatikai kompetenciáinak fejlesztése. A Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a GINOP Plusz-1.2.1-21 kódszámú, „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című pályázati felhívás keretében 234,26 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg.  A projekt keretében technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése, IKT képzés igénybevétele történt. A fejlesztés célja a hatékonyságnövelés, korszerű gyártástechnikai sor kialakítása, és a munkavállalók informatikai kompetenciáinak növelése volt.

A szerződött támogatás összege: 234.263.082.- Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása: A Vállalkozás tevékenységi köre szerszámgyártás, precíziós fémmegmunkálás, orvosi eszközök gyártása, melyet ezidáig csornai telephelyünkön végeztünk. Növekvő megrendelési volumenünk kielégítése céljából a közelmúltban alapított tiszafüredi telephelyünket szerettük volna megfelelően ellátni a szükséges korszerű, innovatív termelőberendezésekkel a projekt keretében. Az új eszközökkel nehéz, nagy méretű, akár 50 tonna súlyú munkadarabok is készülhetnek az új üzemben, mely Magyarországon jelenleg igen kevés helyen kivitelezhető. Megvalósítható vált beszállítás darugyártó cégek részére, motorszerelő készülékek előállítása autoipari gyártók részére.

A következő eszközök beszerzését valósítottuk meg: 1 db DOOSAN DNM 4500 CNC megmunkáló központ, 1 db DOOSAN DNM 6700 CNC megmunkáló központ, 1 db DOOSAN LYNX 2100LMB eszterga, 1 db DOOSAN LYNX 2100LB eszterga, 1 db DOOSAN PUMA 2600LY CNC eszterga Y tengellyel, 1 db WHN 13 P CNC Vízszintes fúró-marómű, 1 db COORD3 ECHO PRO 3.5 csuklókaros koordináta mérőgép. Mivel a telephelyen korábban nem álltak rendelkezésre ilyen eszközök, a beruházás által a komplett gyártósor beszerzése megtörtént, innovatív berendezések által. A vállalkozás termelékenysége ily módon növekedett, kapacitása bővült. A projekt keretében sor került informatikai képzés igénybevételére, melyen 5 fő 40 órában online oktatás formájában vett részt. Az oktatás végére a munkavállalók informatikai kompetenciái jelentősen fejlődtek.

Megvalósítási helyszíne: 5350 Tiszafüred, Gyártelepi út 4.

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2022.12.31.